Mevsim geçişlerinde beslenmeye dikkat!
Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Sarı, mevsim geçişlerinde sıcaklık normalin üzerinde olduğunda öncelikle deri, böbrekler ve akciğerlerin tepki gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: “Deri sıcaklık seviyesi arttığında terleyerek vücut ısısını dengede tutmaya çalışırken, böbrekler vücuttaki su oranını korumak için idrar üretmez. Akciğerler de vücuttaki suyu buharlaştırarak dışarıya atar. Aniden soğuyan havalarda ise vücut dengesinin korunabilmesi için ısı düzenleyici merkezin enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle mevsim geçişlerinde sağlıklı ve düzenli beslenmek, mevsime uygun kıyafetler giymek oldukça önem taşır. Ayrıca kronik hastalığı olan kişilerin de beslenme ve uyku düzenine, vitamin takviyelerine daha fazla önem vermesi gerekir.”
Vitamin ve mineraller önemli!
Mevsim geçişlerini rahat atlatabilmek için bazı önlemler alınabilir. Dr. Sarı, öncelikle beslenme ve uyku düzenine çok dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. “Vitamin ve mineral yönünden zengin yiyecekler tüketilmeli. Bol su içilmeli, sigara ve alkolden uzak durulmalı. Eğer kapalı bir mekanda bulunulacaksa ortamın temiz olduğundan ve iyi havalandırıldığından emin olunmalı. Strese sebep olan durumlardan kaçınılmalı. Mümkünse düzenli spor yapmalı.”
Vücut hasta ise hap daha etkili!
Spesifik bir vitamin eksikliği nedeni ile kişiye eğer vitamin takviyesi yapılması gerekli ise sebze ve meyveler ile yapılacak takviyenin yetersiz kalacağını düşünüyor Prof. Dr. Horoz. Bu durumlarda takviyesi yapılacak ajanın cinsine ve hastanın durumuna göre ilaç ile takviyenin uygun seçenek olacağını belirtiyor. Herhangi bir hastalığı bulunmayan ve ilave vitamin takviyesi ihtiyacı olmayan bireylerin tabii ki bu vitaminleri doğal yollarla almaları daha uygun.