Günümüzün önemli sorunlarından biri de toplum sağlığını yakından ilgilendiren Polen Alerjisi konusudur. Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede alerjik hastalıklar gittikçe artan bir eğilim göstermektedir.
Her yaş grubundan insanı etkileyebilen bu hastalık nedeni ile kişilerin yaşam kalitesinde istenmeyen bir azalma ile karşılaşılabilir. Alerjenler arasında yer alan polenler en fazla dikkat çekenlerden biridir ve dış ortamlarda kolaylıkla bulunur.
Polen alerjisi bölgesel özelliklere göre farklı yapılarda ortaya çıkabilir. Coğrafi şartlar polenlerin yapısında değişikliğe neden olduğundan polen alerjileri için bölgesel özelliklerden söz edilebilir. Polen alerjisi çeşitli şekillerde kendisini gösterir. Kurak bölgelerde ve yüksek yerlerde polen alerjisine daha az rastlanır.
Polen Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Merak edilir bu alerji türü bireylerde çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Hapşırma, sulu burun akıntıları, burun tıkanıklığı ve kaşıntı polen alerjisinde görülen belirtiler arasındadır. Çoğu zaman hapşırık nöbetler halinde seyredebilir.
Bireysel özelliklere göre değişebilen bu tür alerjilerde kişi belli polen türleri karşısında alerjik tepki verebilir. Polen alerjisi için halk arasında saman nezlesi gibi tanımlamalar yapılır. Özellikle mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde doğadaki değişimler insanları etkileyebilmektedir.
Sonbahar ve ilkbahar ayları bu nedenle polen alerjilerinin daha sık rastlandığı dönemlerdir. Polen olarak adlandırılan bitki tohumları gözle görülemez özelliktedir. Polen alerjilerine yol açan etmenler çayır otlarının yanı sıra ağaçlar aracılığı ile havaya yayılır.
Bu özellikleri nedeni ile de hangi coğrafi koşullarda yaşanıyor ise alerjinin tür ve etkisi farklı olabilir. Polen alerjisi genellikle yılın belli zamanlarında ortaya çıkarken diğer zamanlarda kişiler sağlıklı bir yaşam sürebilir.
Polen alerjisi genellikle genç yaştaki bireylerde daha fazla görülür. Burunda tıkanıklık ve akıntı hapşırma ile desteklenir. Çoğu zaman hapşırma nöbet halinde oluşabilmektedir. Polen alerjisinin ortaya çıktığı durumlarda kişinin bu ortamlardan kendisini koruması alınabilecek önlemlerden biridir.
Ayrıca çeşitli ilaçlar da tedavi amacı ile kullanılabilir. İlaç tedavisi tercih edileceği zaman ise mutlaka bir hekime görünmek ve onun önerilerine uygun hareket etmek gerekir. Bireysel olarak alınabilecek önlemlerden biri de polenlerin yoğun olarak havada yer aldığı mevsimlerde daha az sıklıkla açık havada yer almaktır.
Ayrıca dışarıya çıkılmak zorunda kalındığında eve geldikten sonra kıyafetleri değiştirmek, duş almak da polenlerin etkisinden uzaklaşabilmek için önerilir. Yüksek yerlerde ve kurak bölgelerde polenlerin daha az etkili olduğu görülür. Bu nedenle de coğrafi şartların dikkate alınması önemlidir.